Şcoala Gimnazială „Gheorghe Vernescu”, este situată în municipiul Rm. Sărat pe Str. Păun Pincio Nr. 10, Cartierul Alecu Bagdad, în apropiata vecinătate a Bisericii Sf. Dumitru – Bagdad şi are o atestare documentară din 1892. Localul vechi al şcolii a fost donat în data de 26 octombrie 1892 de către juristul şi omul politic al acelor timpuri, Gheorghe Vernescu, primăriei oraşului, pentru înfiinţarea unei Şcoli de fete.

De-a lungul timpului şcoala a trecut prin numeroase schimbări, ajungând să beneficieze în prezent de un local modern, cu săli de clasă utilate, cu laboratoare şi cabinete funcţionale, care a devenit loc favorabil educării şi instruirii elevilor pe care societatea îi doreşte oameni de bază.

În anul 2012, printr-o Hotărâre a Consiliului local al municipiului Rm. Sărat, Şcolii Gimnaziale Nr. 2, Rm. Sărat, asa cum s-a numit pana in anul 2019, i s-au arondat ca structuri Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 din strada Păun Pincio Nr. 2 şi Grădinita cu Program Prelungit Nr. 2 din strada Lalelelor Nr. 1.

Prin urmare, şcoala funcţionează în prezent ca o organizaţie puternică, investiţia morală şi angajarea profundă a întreg personalului manifestându-se ca un liant real care motivează coeziunea, starea de bine, interacţiunea pozitivă, constructivă, benefică tuturor, pentru prestigiul şi mândria apartenenţei la colectiv.